TÜRKÇE
استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
قال رسول الله {صعلم}: إِذَا أَحَبَّ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيُعْلِمْهُ إِيَّاهُ. رواه الترمذي
Muhterem Mü’minler,
Bugünkü hutbemiz, MÜ’MİNİN DİN KARDEŞİNE KARŞI VAZİFELERİ hakkındadır.
Cemiyet halinde yaşamak zorunda olan insanoğlunun, kendine karşı sorumluluğu olduğu gibi, akrabası, komşusu, arkadaşları gibi ilişki halinde olduğu kişilere karşı da sorumlulukları vardır. Sorumlu olduğu kimselerden birisi de din kardeşleridir. Her müslüman, din kardeşine olan vazifesini yerine getirirse hem kendisi hem de toplum huzurlu olur.
Cenab-ı Hak “Hucurat Suresi”nin 10. ayetinde şöyle buyurmaktadır:
“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.“
Bunun için mü’min, din kardeşine karşı kusurlarını affetmek, dua etmek, samimi olmak, vefalı olmak gibi bazı haklara riayet etmelidir.
Kardeşin kardeşteki haklarından birincisi maldadır. Bunun da üç mertebesi vardır. Birinci derecesi: Kardeşinin işini kendi işi gibi görmendir. Orta derecesi denk tutup onun işini ortağının işi gibi görmendir. En üst derecesi onu kendine tercih etmen; onun işini düzeltmek için kendi işini bile bozabilmendir. Bu en yüksek bir derecedir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) “Arkadaşlık kuran iki kişiden Cenâb-ı Hakk’a en sevimli olanı arkadaşına en mülayim ve yumuşak davrananıdır.” buyurmuşlardır.
İkincisi ihtiyaçlarını görmek için bizzat çalışman, o istemeden yardımına koşmandır.
Üçüncüsü kardeşini hoşuna gitmeyecek şeyle karşılamamandır. Kusursuz dost arayan asla dost bulamaz. İmâm-ı Şâfiî rahimehullâh şöyle buyurdu:
“Müslümanlardan Allâha itaat edip de ona karşı günah işlemeyen kimse yoktur. Hep Allâh’a asi gelip de hiç hayır işlemeyen Müslüman da yoktur. Kimin Allâh’a itaati isyanından fazla ise işte o âdil kimsedir.“
Kendisi için sevdiğini din kardeşi için de sevmedikçe kişinin imanı kâmil olmaz. Herkes kendisinin kusurlarının örtülmesini, ufak tefek suçlarına bakılmamasını, sırlarının gizlenmesini ister. İşte bunu din kardeşi için de yapmalıdır.
Dördüncüsü din kardeşinde hoşuna giden bir hal görürse onu haddi aşmadan ve hakdan şaşmadan medhetmektir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) “Biriniz din kardeşini sevdiğinde bunu ona söylesin.” buyurmuşlardır. Zira bu hal muhabbetin artmasına sebep olur.
Beşincisi dostlukta vefalı olmak ve sevgisinde samimi bulunmaktır. Dost olduğu kimseyle dostluğunu ölüme kadar devam ettirmek, dostunun vefatından sonra evladı ve onun ahbabına da vefâlı olmaktır.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) yanına gelen bir ihtiyar kadına ikramda bulundu. Sebebi sorulunca,
“O, Hz. Hadîce’nin zamanında yanımıza gelirdi” buyurdular.
Şair ne güzel söyler:
“Sizi bir aile efradı yaratmış yaradan,
Kaldırın ayrılık esbabını artık aradan.”
日本語
استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
قال رسول الله {صعلم}: إِذَا أَحَبَّ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيُعْلِمْهُ إِيَّاهُ. رواه الترمذي
ムスリムの皆様、
今日のフトバは、ムスリムの他のムスリム兄弟に対する責任についてです。
社会的な暮らしが必要である人間の自分自身について責任があるように親戚、近所、友人のようにつながりがある人々に対しても責任があります。それに加えて、ムスリム兄弟に対しても責任があります。せうべてのムスリムは、他のムスリム兄弟に対しての責任を果たせば自分自身も社会も平安になります。
ALLAH(s.w.t.)はスーラ・フジュラートゥ、アーヤ10で次のように伝えます:「ムスリムたちは兄弟しかありません。そうなら、兄弟の中を直しなさい。ALLAH(s.w.t.)に逆らうことを避けなさい。そうすれば慈悲で扱われることとなる」
そのため、ムスリムは、他のムスリム兄弟の過ちを許して、彼にドゥアーして、彼と親しくなって、彼に対して忠実になるべきです。
ムスリムの他のムスリムに対しての責任の一つ目は財産についてです。それに3つの段階があります。最初の段階は、ムスリム兄弟の仕事を自分の仕事のように見て扱うことです。次の段階はムスリム兄弟の仕事を商売仲間の仕事のように見て扱うことです。最も上の段階は自分自身よりムスリム兄弟を優先して、彼の仕事を維持するため自分自身の仕事が損することを覚悟することです。ラスールッラー(s.a.w.)は「友人である2人の中、ALLAH(s.w.t.)に最も愛されるのは、相手に親切で優しく接する方です」と言いました。
ムスリムの他のムスリムに対しての責任の2つ目は彼の要求に答えて、彼が求めなくても手伝うことです。
ムスリムの他のムスリムに対しての責任の3つ目は彼が欲しない扱いをしないことです。欠点のない友人を探す人に友人が見つかりません。イマーム・シャーフィイーは次のように言いました:「ムスリムの中でALLAH(s.w.t.)の命令に完璧に従って、罪を犯さない人はいないでしょう。常にALLAH(s.w.t.)に逆らって良いことしないムスリムもいないでしょう。誰でも従順が反抗を超えれば彼は正義の良い人である。」
自分自身のため好んだことをムスリム兄弟のためも好まない人は立派なムスリムになれません。すべての人は自分の欠点が隠されること、小さな過ちに注目されないことそして秘密が守られることを望みます。そしたらムスリム兄弟に対してもそういう扱いしないといけません。
ムスリムの他のムスリムに対しての責任の4つ目は彼に自分自身が好むことを目にした場合、彼を度を超すことなく正しくほめることです。ラスールッラー(s.a.w.)は「あなたたちの1人がムスリム兄弟に対して愛情を抱けば、そのことをムスリム兄弟にも伝えなさい」と言いました。なぜなら、そうすることが友人関係を増すことをもたらすからである。
ムスリムの他のムスリムに対しての責任の5つ目は彼に対して忠実であることです。友人である人との友人関係を死ぬまで維持して、友人が亡くなった場合友人の子供や知り合いにも忠実な扱いをすることが必要です。
ラスールッラー(s.a.w.)は訪れてきた高齢女性に接待しました。その理由が聞かれると「彼女はハズラトゥ・ハディージャが生きていた時も訪れていた人であるからだ」と答えました。