Skip to main content

TÜRKÇE

استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلاً كَرِيمًا

قال رسول الله {صلعم}: لاَ صَغِيرَةَ مَعَ ْلاِصْرَارِ وَلاَ كَبِيرَةَ مَعَ ْلاِسْتِغْفَارِ

Muhterem Müslümanlar!

Bu haftaki hutbemiz BÜYÜK GÜNAHLAR VE BUNLARDAN KAÇINMANIN EHEMMİYETİ hakkındadır.

Günah, Allâh-ü Teâlâ’nın haram kıldığı herhangi bir şeyi yapmaktır. Günahlar, büyük günahlar ve küçük günahlar olmak üzere iki kısımdır.  Sahabe-i Kiramdan Ibn-i Ömer (r.a), Ebu Hureyre (r.a) ve Hz. Ali (k.v) efendilerimizin rivayet ettikleri üzere Başlıca Büyük Günahlar şunlardır:
1. Allâh’a ortak koşmak, 2. Adam öldürmek, 3. Nâmuslu kadına iftira etmek, 4. Zina etmek, 5. Harpten kaçmak, 6. Sihir yapmak ve yaptırmak, 7. Yetim malı yemek, 8. Müslüman ana ve babaya asi olmak, 9. Harem-i şerifte günah işlemek, 10. Fâiz yemek, 11. Hırsızlık yapmak, 12. İçki içmek.

(Şerhü`l Akâid)

 Her ne kadar sayı itibâriyle büyük günahlar 12 ise de, ictihâden bu günahlardan biri kadar çirkin olan herhangi bir günah da büyük günahtır. Mesela; kumar oynamak, domuz eti yemek gibi günahlarda yukarıdaki günahlar kadar çirkin olduğu için büyük günahtır. Ayrıca devamlı yapılan küçük günahlar da büyük günah olur. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: Israr etmekle beraber küçük günah yoktur, istiğfar ile beraber de büyük günah yoktur. (Münebbihat)

Büyük günahlardan kaçınmak çok mühimdir. Çünkü Rasulullah Efendimiz şöyle buyuruyor: “Kul, büyük günahlardan kaçındığı müddetçe, beş vakit namazdan her bir vakit, kendinden önceki vakitle kendisi arasında işlenen günahları, Cuma Namazı, daha önceki Cuma ile kendisi arasında işlenen günahları, Ramazan orucu ise, önceki Ramazandan o âna kadar işlenen günahları affettirir.(Sahih-i Müslim). Hadis-i şerifte de görüldüğü üzere; Müslümanın yaptığı ibadetlerin, işlediği günahlara kefaret olmasında, büyük günahlardan kaçınmak şart koşulmuştur.

Muhterem Müslümanlar!

Müslüman ümitsizliğe düşmeyip günahlarından tövbe etmelidir. Fakat Tövbenin Kabul Olmasının Şartları vardır.
1. İnsan, işlediği günahın zararını bilmelidir. Çünkü günah insanı dünya ve âhiret saadetinden uzaklaştırır.
2. İnsan, işlediği günahlardan kalben elem ve pişmanlık duymalıdır.
3. Bir daha günah yapmamağa kararlı olmalıdır. Bir günah işleyince hemen akabinde iyilik yapmalı, namaz kılıp istiğfar etmelidir. En büyük istiğfar tesbih namazıdır.
Ayrıca hakkına tecâvüz ettiği kimselerle helâlleşmelidir. Kalp gâfil ve günah yapmaya istekli olduğu halde sırf dil ile yapılan tövbe ve istiğfar faydasızdır. Bilhassa kendisinden büyük günah sâdır olmuş kimseler ise, aşağıdaki şu duâya çokça devam etmelidir: “Allâhümme mağfiretüke evseu min zünûbî ve rahmetüke ercâ indî min amelî.”(Muhtasar Ilmihal s.158) Bu ve benzeri dualarla alakalı teferruatlı malumatı Fazilet Neşriyat tarafından neşredilen Muhtasar İlmihal`den temin edebilirsiniz.

Hutbemize bir ayet-i kerime ile nihayet verelim. Mevlamız şöyle buyuruyor (mealen): Eğer siz nehyedildiğiniz günahların büyüklerinden kaçınırsanız, kabahatlerinizi örtüp bağışlarız ve sizi ve sizi hoş bir makama koyarız.(Sûre-i Nisa/31)

日本語

استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلاً كَرِيمًا

قال رسول الله {صلعم}: لاَ صَغِيرَةَ مَعَ ْلاِصْرَارِ وَلاَ كَبِيرَةَ مَعَ ْلاِسْتِغْفَارِ

ムスリムの皆様

今日のホトバは大きな罪「大罪」とそれを避けるの重要性についてです。

罪とはALLAH swtは禁じた全てのことです。罪が大きな罪と小さな罪として2つに分かれます。そのうちから大罪といった巨大な罪があります。ハズレテイALI,  ハズレテイABDULLAH IBNI OMER, ハズレテイ EBU HURAYRA に伝いられたハデイース シャリーフによりますと大罪は12罪あります。

ALLAH swtにシリキをすること、つまりALLAH の同類がいると信じること 、意図的に人を殺すこと、無垢の女性をかんいんの罪でとがめること、ズイナー不倫つまり配偶者以外との性行為をすること、戦場から逃げること、魔術をすること、孤児の財産を奪うこと、ムスリムである両親に逆らうこと、ハレームで罪を犯すこと、利子を得ること、盗み、そしてアルコール飲料を飲むこと。

しかも、大罪は12罪でありますのに、大罪に似ている他の罪も大きな罪となります。例えば、ギャンブルや豚肉を食べることなども大きな罪です。あと、小さい罪も続ければ大きな罪とされます。RASULULLAH SAW 次のように述べています。引き続き犯すのは小さい罪ではない、イステイグファ_ル赦しを求めで、大き罪がない。

大罪を避けるのはとても大事なことです。それについてRASULULLAH SAW はこのように伝います「人は大罪を避ける限り、一日5回の礼拝の各礼拝は前の礼拝とその礼拝の間に犯した罪を、ジュムア礼拝は前のジュムアとそのジュムアの間に犯した罪を、そしてラマダンの断食は前のラマダンとそのラマダンの間に犯した罪を赦されることになる。このハデイース シャリーフで説明された通りにイバーダは滅罪になるのに大罪を避ける必要があります。

ムスリムの皆様

ムスリムはいつも赦される希望があって、悔悟するべきです。しかし、悔悟が認められるため、いくつかのことに注意する必要があります。

犯した罪の損害を理解し、心が痛くて赦しを求めるべきです。なぜなれ、罪は人をこの世でもあの世でも幸せから遠ざけるからです。

罪を引き続きのはやめるのを確定する。また犯したら、すぐ代わりに善良のあることを行い、礼拝をし、赦しを求めるべきです。赦しを求めるに一番なのはテスビーフの礼拝です。

他にも、人は権利を奪った人の赦し得る必要があります。舌より心から悔悟するのは必須です。

ホトバの最初に唱えたアヤーと・カリーマの解釈で終了させましょう

もしあなた方禁じられた大罪を避けるなら、我らはあなた方の悪行を消去させ、栄養の門にあなた方を入れるでしょう。

× Bize Ulaşın