TÜRKÇE
استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَارْكَعُوا مَعَ الرَّاكِعِينَ
قال رسول الله {صلعم}: صَلَوةُ الرَّجُلِ فِى جَمَاعَةٍتَزِيدُ عَلَى صَلَوتِهِ فِى بَيْتِهِ خَمْسًا وَعِشْرِينَ دَرَجَةً
Muhterem Müminler!
Hutbemiz, BEŞ VAKİT NAMAZI CEMAATLE KILMANIN EHEMMİYETİ hakkındadır.
Hepimizin malumu olduğu üzere İslam dininde namazın yeri, imandan hemen sonra gelmektedir. Onun içindir ki Fahr-i Kâinât Efendimiz (s.a.v.): „Namaz dinin direğidir. Kim onu dosdoğru kılarsa dinini düzeltmiş olur. Kim de o (namazı) yıkarsa dini yıkmış olur“ buyurmak suretiyle namazın önemini beyan etmişlerdir.
Namazı vaktinde kılmaya eda, vakti geçtikten sonra kılmaya ise kaza denir. Kaza, kişiyi namaz borcundan kurtarsa da hiç bir zaman eda’nın yerini tutmaz.
Namazı eda etmenin de iki şekli vardır. Birisi onu cemaatle kılmaktır ki buna „Kamil eda“ yani “Noksansız eda” denilir. İkincisi yalnız başına kılmaktır ki ona “Kasır eda”, yani “Noksan eda” denilir. Zira cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 25 derece, bir rivayete göre de 27 derece daha faziletlidir.
Cemaat ruhunu daima teşvik eden Peygamberimiz (s.a.v.), namazdaki cemaatin üzerinde özellikle durmuşlardır. Zira namazı cemaatle kılmaya devam edenler, her hususta cemaat ruhuna sahip çıkarlar.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyururlar:
“Kişinin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşıda kıldığı namazından yirmibeş kat fazladır. Şöyle ki, abdest alınca güzel bir abdest alır, sonra mescide gider, evinden çıkarken sadece mescid gayesiyle çıkar. Bu sırada attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir günahı affedilir. Namazı kıldığı zaman, namazgahında olduğu müddetçe melekler ona rahmet okumaya devam ederler ve şöyle derler: “Ey Rabbimiz! buna rahmet et, merhamet buyur.” Sizden herkes, namazı beklediği müddetçe, namaz kılıyor gibidir.”[1]
Hutbemin başında okuduğum ayet-i kerimede Cenab-ı Hak şöyle buyurur:
“Namazı kılın, zekatı verin. Ruku edenlerle birlikte siz de ruku edin.” Ruku edenlerle birlikte ruku etme emri, namazı cemaatle kılmaya işarettir.
Ashab-ı Kirâm hazerâtı cemaate çok önem vermişler, Rasûlullâh Efendimiz de bu hususta hiç taviz vermemiştir.
Bir defasında Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Münafıklara en ağır gelen namaz, yatsı namazıyla sabah namazıdır. Eğer bu iki namazdaki hayrın ne olduğunu bilselerdi, emekleyerek de olsa onları kılmaya gelirlerdi. (Nefsimi kudret eliyle tutan zata kasem olsun ki) Ezan okutup namaza başlamayı, sonra halkın namazını kıldırması için yerime birini bırakmayı, sonra da beraberlerinde odun desteleri olan bir grup erkekle namaza gelmeyenlere gitmeyi ve evlerini üzerlerine yakmayı düşündüm.”[2] buyurmuşlar.
Ashabdan âmâ bir zat olan Abdullah ibn-i Ümm-i Mektum hazretleri bunun üzerine heyecanlanır ve:
“Ya Rasûlellah, benim durumumu biliyorsun, benim rehberim de yok. Aynı zamanda mescidle evimin arasında ağaçlar var.” diye mazeret beyan eder. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ibn-i Ümmi Mektum’a: “Ezanı işitebiliyor musun?” der. İbn-i Ümmi Mektum: “Evet, ya Rasûlellah” deyince Peygamber efendimiz: “Öyle ise cemaate gel!” der ve gözleri görmeyen bir zâta dahi ruhsat vermez.
Cemaatin üzerinde bu kadar ısrar eden Peygamber Efendimiz’in (s.a.) bir müjdesi ile hutbemi bitirmek istiyorum.
“Kim ki kırk gün, (imamın) iftitah tekbirini kaçırmadan cemaatle namaz kılarsa Hz. Allah (c.c.) o kimse için, birisi münafıklıktan diğeri cehennemden kurtulduğuna dair iki beraat yazar.”
[1] Buhari, ezan 30 Kütübü sitte c.8 s.247
[2] Buhari ezan 29, Kütübü sitte c.8 s.258
日本語
استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَارْكَعُوا مَعَ الرَّاكِعِينَ
قال رسول الله {صلعم}: صَلَوةُ الرَّجُلِ فِى جَمَاعَةٍتَزِيدُ عَلَى صَلَوتِهِ فِى بَيْتِهِ خَمْسًا وَعِشْرِينَ دَرَجَةً
ムスリム達のみなさん
今週のホトウバは集団礼拝の重要性についてです
すべてのムスリムのがご存知のとおりイスラムにて礼拝の位置は信仰の位置の次に来ます。だから、ラスルッラーSAWは 礼拝は宗教の柱でる。誰でも礼拝をきちんとすると宗教を強める。そして、誰でも礼拝を崩すと宗教も崩れるでしょうと伝いながら礼拝の重要性を述べる。
礼拝を決めた期限で行うとエダーとよばれ、その期限が過ぎてから行うとカザーと言います。カザーは礼拝の責任をはたすことになってもエダーよりかなり低いでハサネはエダーよりかなり少ないです。
礼拝を行うには二つ種類があります。一つ目はカーミルエダーといった集団で行う礼拝です。二つ目はカースルエだーといった一人で行う礼拝です。なぜなら、集団で行う礼拝は一人で行う礼拝より25倍あるいわ27倍徳の高いと述べられています。
集団での生き方を引き立てるラスルッラーSAWはいつも集団での礼拝を強調しました。なぜなら、集団で礼拝してる人々は社会的も精神的も強くなります。
ラスルッラーSAWは次のように述べています。
集団で行う礼拝は一人で行う礼拝より25ばいハサネが多い。というのは、清めをきちんとやって、そしてマスジドに向かい、外出のときマスジドに目標する。そうると、一歩のために一段が上がれる、そして一歩のためにひとつの罪が許される。礼拝を行ったとき、礼拝の座りが終わらない限り天使たちはその人のために祈ってこういいます;礼拝の座りが終わらない限り礼拝するように見込んでいます。
ホトウバの始めにあったアーヤーでALLAH SWTはこう仰る。
礼拝をしなさい、浄財をしなさい。そして礼をする人たちと礼をしなさい。この命令は集団で礼拝を行うことを示す。
アスハブ キラームも集団での礼拝をすごく大事にしました。ラスルッラーSAWはこのことで一切譲歩したことがない。
ラスルッラーSAWはこのように伝いています。
偽善者にとっていちばん難しい礼拝はイシャーとファジルの礼拝です。もしこのふたつの礼拝で得るハサネを分かっていたとしたら、無理して礼拝に参加するだろう。私のナフスを手にするアッラーに誓って言います、アザーンを読ませて、礼拝をはじめさせて、そして誰かを礼拝を指導するため代理してから林をもった人たちと一緒に礼拝に参加しないひとの家までいって、その家を燃やしたいと思った。
そうすると、盲人であったアボヅッラーイブン マクトウム RA は怖くてこういった。やー ラスラーッラー私のことをよく分かります、私にガイドもいないし、家とマスジドの間に森林もあります。ラスルッラーSAWイブン マクトウムに対してこう言いました。アザーンを聞こえますでしょうか?彼ははい、ヤーラルラッラーと答えた。すると、ラスルッラーSAWはあなたも集団礼拝に参加しなさいと言って盲人の方にも緩めなかった。
ラスルッラーSAWは集団礼拝の重要性をいつも言い立ててこのように朗報を上げました。
誰でも40日間始めのタクビールを外せなくて集団礼拝を続けるとALLAH SWTはその人に偽善と地獄よりといったふたつの釈放を上げます。