Skip to main content

TÜRKÇE

استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّا أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصًا لَهُ الدِّينَ

قال رسول الله {صلعم}: إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى دُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ إِلَى امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ

Muhterem Mü’minler,

Bugünkü hutbemiz, NİYET VE İHLASIN EHEMMİYETİ hakkındadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), Hz. Ömer (r.a.) Efendimiz tarafından rivayet edilen bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar: “Ameller ancak niyetlere göredir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allah ve Rasülü’ne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevab da Allah ve Rasülü için hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlendirilir.”

İmam-ı Buharî Hazretleri bu hadis-i şerif’i Sahih’inde ilk sıraya almış ve kitap yazacak kimselere bir nasihatte bulunarak eserlerine bu hadis-i şerif ile başlamalarını tavsiye etmiştir. İmam-ı Şafiî Hazretleri, bu hadis-i şerif’in yetmiş ayrı mevzu ile alakalı olduğunu, bu sebeple onu din ilminin yarısı saymak gerektiğini ifade etmişlerdir. Ayrıca Ahmed ibn-i Hanbel, Ebû Dâvûd, İmam-ı Tirmizi gibi büyük âlimlerimiz bu hadis-i şerif ile İslam’ın üçte birini anlamanın mümkün olduğunu beyan etmişlerdir.

İşte bu derece mühim olan niyet, dini tabir olarak, bir işi Allah için, onun rızasını kazanmak için yapmayı kalpten geçirmek demektir. Bunun diğer adı da ihlâstır.

Takva ile çok sıkı bir alakası olan ihlâs, adeta bir iksir gibi, yapılan her amele kıymet kazandırmakta, ihlâs ile yapılan ufak bir gayret ve hizmet Allah indinde çok büyük kıymet elde etmektedir. Bunun tam aksi olarak da ihlâssız yapılan ameller, ne kadar büyük görünürse görünsün Allah katında değersiz olmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde ihlâssız amelin ahirette göreceği muameleyi çok güzel bir şekilde izah buyurmuş ve biz ümmetlerini ikaz etmişlerdir.

Bu hadis-i şerife göre, ahirette ilk hüküm, savaşta vefat eden bir adam hakkında verilecek, Allah-ü Teâla ona ne yaptığını sorduğunda o zat; “Senin uğrunda çarpıştım, şehid edildim” diyecek, fakat Cenab-ı Hak ona: “Yalan söyledin. Sana cesur adam desinler diye çarpıştın” buyuracak ve o adam yüz üstü cehenneme gönderilecektir.

Daha sonra ilim öğrenip öğreten ve Kur’an okuyan bir adam getirilecek, ona da ne yaptığı sorulacak, o da “İlmi öğrendim ve öğrettim. Senin rızanı kazanmak için Kur’an okudum” diye cevap verecek, ancak Allahü Teala ona da, “Yalan söyledin. İlmi sana âlim desinler diye öğrendin.  Kur’an’ı ise güzel okuyor desinler diye okudun. Nitekim öyle de denildi” buyuracak ve o adam da cehenneme atılacaktır.

Yine devamında zengin bir kimsenin huzura getirileceği, onun da malını Allah için harcadığını söyleyeceği, ona da “yalan söyledin, cömert desinler diye yaptın” şeklinde cevap verileceği ve o adamın da cehenneme atılacağı haber verilmektedir.[1]

Muhterem Mü’minler,

Görüldüğü üzere niyet ve ihlâs, her şeye değer katan çok mühim hususlardır. Bu kadar mühim olan ihlâs ise ancak maneviyat ile elde edilir. Bu itibarla kendilerine ihlâsı elde etme fırsat ve imkânı verilmiş olanlar, Allah Dostlarının himmet ve teveccühüne sığınarak, bu fırsatı ganimet bilmeli ve çok gayret etmelidirler.

Büyüklerimiz, niyyetin ehemmiyetini şu sözleriyle ne güzel ifade etmişlerdir:

Niyet hayır, akıbet hayır!

[1] Sahih-i Müslim, İmare 152

日本語

استعيذ بالله بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّا أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصًا لَهُ الدِّينَ

قال رسول الله {صلعم}: إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى دُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ إِلَى امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ

ムスリムの皆様、

今日のフトバはニッヤ(意志)やイヒラースの重要性についてです。

ハズラトゥ・ウマルより伝えられたあるハディース・シャリーフでラスールッラー(s.a.w.)は次のようにおっしゃいました:「行動はニッヤ(意志)によるものだ。全ての人が自分の行動の報酬をニッヤによってもらう。誰のニッヤがALLAHs.w.t.)やラスールッラー(s.a.w.)に達することで、その目的でヒジュラすることであれば彼が入手するサワーブがALLAHやラスールッラーへヒジュラするサワーブである。誰のニッヤがこの世のことを入手するためもしくは結婚する女性と会うためであれば彼のヒジュラもヒジュラする目的によって評価される。」

ハディース・シャリーフの学者であるイマーム・ブハーリーは作成したサヒーフ・ブハーリーでこのハディースを本の最初に記載して、本を作成する人々にもこのハディースの記載で始めることをすすめました。イマーム・シャーフィイーはこのハディース・シャリーフが70の科目と関係していることを伝えて、そのためイスラームの知識の半分だと考えられるべきだと言いました。それに加えて、アフマド・イブン・ハンバル、アブー・ダーウードゥ、イマーム・ティルミズィーのように有名な学者もこのハディース・シャリーフでイスラームの三分の一の理解が可能であると伝えました。

説明された通りに重要であるニッヤ(意志)は専用語で、あることをALLAHのリダー(満悦)を得るために行うことを心に決めるという意味です。他の名前はイヒラースです。

タクワーと強い関係を持つイヒラースは妙薬(みょうやく)のように行うすべての行動に価値を与えて、イヒラースで行う小さな努力やヒドマト(奉仕)にALLAHの御許で大きな価値が与えられる。逆にイヒラースのない状態で行う行動は、どれほど大きく見えたとしてもALLAHの御許で価値がありません。

ラスールッラー(s.a.w.)はあるハディース・シャリーフでイヒラースがない状態で行う行動がアーヒラで(審判の日に)どのような扱いされるかを説明して、ウンマである私たちを注意しました。

そのハディース・シャリーフの説明で、審判の日に最初の決断は戦いで亡くなったある人に対してされます。ALLAH(s.w.t.)は彼に行ったことを聞いた際「あなたのために戦ってシャヒードとなりました」と答えます。しかしALLAH(s.w.t.)は「あなたは嘘をついている。あなたはこの人に勇気があると言われるため戦った」と言い返して、その人がジャハンナム(地獄)に連れ去られます。

その後イリム(知識)を学んで、教えて、クルアーンも読む人が連れられて、彼にも行ったことが聞かれます。彼は「イリムを学んで教えました。あなたのリダー(満悦)を得るためクルアーンを読みました」と返事します。しかし、ALLAH(s.w.t.)は彼にも「あなたは嘘をついている。あなたはそのイリムを沢山の知識を持っている人だと言われるため学んだ。クルアーンも、この人がクルアーンをよく読んでいると言われるため読んだ。あなたはそういうふうに言われた」と伝えて、その人もジャハンナム(地獄)に連れ去れます。

その次に豊かな人が連れられて、同じように聞かれます。彼が財産をALLAHのために使ったことを言うと「あなたは噓をついている。あなたはこの人が気前よい人だと言われるため行動した」と言われてその人もジャハンナム(地獄)に連れ去られることが伝えられました。

理解される通り、ニッヤ(意志)やイヒラースはすべてのことに価値を与える重要な項目です。これほど重要であるイヒラースはマーナウィー面で得られます。そのため。イヒラースを獲得することが出来た人々がALLAHに願って、ALLAHの友(ワリー)たちに従って行動して、その機会を大切にして、努力すべきです。

その重要性が有名なことわざで次のように伝えられました:「ニッヤは良ければ、結果も良いのだ」

× Bize Ulaşın